Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Προτάσεις για τα φασόλια "γίγαντες" – "ελέφαντες" Καστοριάς


Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1428/2003 της επιτροπής τα φασόλια (γίγαντες – ελέφαντες) Καστοριάς είναι προϊόντα Π.Γ.Ε. και ως εκ τούτου πρέπει να διακινούνται με συγκεκριμένο τρόπο, (τυποποίηση - συσκευασία, αποθήκευση κλπ).
Βάση του παραπάνω Κανονισμού τα φασόλια Π.Γ.Ε. Καστοριάς μπορούν να τυποποιούνται – συσκευάζονται μόνο στις εγκαταστάσεις της Agroka (Αγροτική Καστοριάς), μέχρι σήμερα όμως η Agroka δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και αυτό ουσιαστικά λειτούργησε σαν τροχοπέδη στην διακίνηση των φασολιών.
Τα προηγούμενα χρόνια και κατ’ εξαίρεση δόθηκε η άδεια και σε άλλες επιχειρήσεις να τυποποιούν τα Π.Γ.Ε. Φασόλια Καστοριάς, αυτό σε συνδυασμό με ελέγχους από αρμόδιους φορείς (Ε.Φ.Ε.Τ., Νομαρχίες) κυρίως στις μεγάλες πόλεις έδωσε τη δυνατότητα να προστατευθεί το προϊόν και να απορροφηθεί η παραγωγή σε ικανοποιητική τιμή. Θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τροποποίηση του Καν. αναγνώρισης Π.Γ.Ε. με το να δοθεί η άδεια και σε άλλες επιχειρήσεις να τυποποιούν εντός του νομού Καστοριάς, εφόσον πληρούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές, φασόλια Π.Γ.Ε. Καστοριάς.
Αυτό θα δώσει επιπλέον και τη δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου της διακίνησης του προϊόντος στους αρμόδιους φορείς και ταυτόχρονα λόγω ανταγωνισμού καλύτερη τιμή στους παραγωγούς.
Κάθε χρόνο τα τελευταία 6-7 χρόνια οι παραγωγοί των Π.Γ.Ε. Φασολιών Καστοριάς δηλώνουν με αιτήσεις τους στη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Καστοριάς την έκταση και το είδος Φασολιών που καλλιεργούν, όπως εξάλλου αυτό προβλέπεται από κανονισμό για τα προϊόντα Π.Γ.Ε. Έτσι γνωρίζουμε την ποσότητα και το είδος που παράγει ο κάθε παραγωγός. Με συστηματικούς ελέγχους μπορούμε  να ταυτοποιήσουμε από ποιους παραγωγούς έχουν αγοραστεί τα φασόλια και σε τι ποσότητες. Σε κάθε περίπτωση οι έλεγχοι κυρίως από τον Ε.Φ.Ε.Τ. θα πρέπει να είναι διαρκείς και συστηματικοί.
Σε επόμενο στάδιο θα πρέπει και στις λαϊκές αγορές αλλά και από τους πλανόδιους πωλητές τα φασόλια Π.Γ.Ε. να διακινούνται συσκευασμένα και τυποποιημένα για να μπορεί να ελεγχθεί πλήρως το προϊόν.
Όταν θα υπάρχει το τυποποιημένο προϊόν Π.Γ.Ε. στα ράφια των Super Market και στους άλλους τόπους πώλησης, θα μπορεί να γίνει εκστρατεία διαφήμισης του προϊόντος για να μάθουν οι καταναλωτές τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, και ότι το προϊόν προστατεύεται με συστηματικού ελέγχους, για να είναι σίγουροι ότι αυτό που αγοράζουν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τους.

Σχετικά με τις εισαγωγές δεν μπορούμε ως γνωστό να τις απαγορεύσουμε, επιβάλλεται όμως διασφαλίζοντας την υγεία των καταναλωτών, να κάνουμε αυστηρούς ελέγχους κατά την εισαγωγή τους, (π.χ. για υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων, ραδιενέργεια, έντομα κ.α.) Φυσικά μέχρι να ολοκληρωθούν αυτοί οι έλεγχοι τα φασόλια παραμένουν δεσμευμένα στο τελωνείο και πληρώνονται από τους εισαγωγείς τα αναλογούντα τέλη. Το κυριότερο πρόβλημα δεν είναι οι εισαγωγές αυτές καθαυτές αλλά η παράνομη Ελληνοποίηση των Φασολιών. Υπάρχουν καταναλωτές που θα αγοράσουν φθηνότερα φασόλια εισαγωγής κατώτερης ποιότητας αλλά και αυτοί που θα αγοράσουν τα ανώτερης ποιότητας φασόλια Καστοριάς.
Θα πρέπει αφενός να  προστατεύσουμε τους καταναλωτές έτσι ώστε να αγοράζουν τα προϊόντα που επιθυμούν και να μην παραπλανόνται και αφετέρου να προστατεύσουμε τους παραγωγούς από τη δυσφήμηση του προϊόντος τους, αφού πολλές φορές οι καταναλωτές νομίζοντας ότι αγοράζουν τα ποιοτικά φασόλια γίγαντες ή ελέφαντες Καστοριάς παραπλανόνται και προμηθεύονται άλλα φασόλια κατώτερης ποιότητας.                                                              
Π. Πετρίδης