Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Προτάσεις για Ομάδες Παραγωγών


Στο νομό Καστοριάς καλλιεργούνται  γύρω στα 7000 στρ φασολιών (γίγαντες-ελέφαντες και πλακέ) και γύρω στα 13000 στρ μήλων εκ των οποίων τα φασόλια γίγαντες-ελέφαντες και τα μήλα έχουν αναγνωριστεί ως προϊόντα Π.Γ.Ε.
1. Τα φασόλια είναι  μία από τις δυναμικές καλλιέργειες της περιοχής μας και με μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον για τους παραγωγούς μας.
Το τελευταίο διάστημα λόγω των διεθνών και ευρωπαϊκών διακανονισμών φασόλια εισάγονται και διακινούνται ελεύθερα και από άλλες χώρες στην πατρίδα μας με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονος ανταγωνισμός στη διάθεση των φασολιών Καστοριάς και στην επίτευξη ικανοποιητικής τιμής στους παραγωγούς.  
Είναι ανάγκη επομένως δημιουργίας Ομάδων Παραγωγών αναγνωρισμένων από τους ΚΑΝ.(ΕΚ) οι οποίες α) εξασφαλίζουν ότι η παραγωγή είναι προγραμματισμένη και  προσαρμοσμένη στη ζήτηση , ιδίως από άποψη ποιότητας και ποσότητας β)συγκεντρώνουν την προσφορά και διαθέτουν στην αγορά τα  προϊόντα που παράγονται από τα μέλη γ) βελτιστοποιούν το κόστος παραγωγής και δ)σταθεροποιούν τις τιμές παραγωγού .
Σύμφωνα όμως με τον ΚΑΝ.(ΕΚ) 1234/07 του Συμβουλίου για την θέσπιση Κοινής
Οργάνωσης των γεωργικών αγορών και ειδικών διατάξεων για ορισμένα γεωργικά προϊόντα στο άρθρο 122 σχετικά με τις Οργανώσεις Παραγωγών , τα κράτη μέλη αναγνωρίζουν τις Ο.Π. οι οποίες αποτελούνται από παραγωγούς τεσσάρων τομέων μέσα στους οποίους είναι ο τομέας του λυκίσκου , του ελαιολάδου ,των οπωροκηπευτικών ,των μεταξοσκωλήκων και όχι των φασολιών.
Επειδή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς φασολιών του Νομού μας να οργανωθούν σε Ο.Π. αναγνωρισμένες από τους ΚΑΝ.(ΕΚ) παρακαλούμε όπως ενεργήσετε ώστε τελικά  να λυθεί το ανωτέρω πρόβλημα  και να προστεθούν και τα φασόλια στις κοινοτικές οδηγίες Οργάνωσης Ομάδων Παραγωγών.

2.Οσον αφορά την μηλοκαλλιέργεια,  δημιουργήθηκε η Ομάδα Παραγωγών ΓΕΟΚ- Α.Ε. αναγνωρισμένη σύμφωνα με τους Καν.(ΕΚ) , η οποία όμως δεν καλύπτει τις ανάγκες όλων των μηλοπαραγωγών του Νομού μας.
Υπάρχει ενδιαφέρον για την δημιουργία και άλλης Ομάδας Παραγωγών η οποία όμως αντιμετωπίζει πρόβλημα στα κριτήρια αναγνώρισης και συγκεκριμένα στον αριθμό των μελών τα οποία πρέπει να είναι τουλάχιστον 100.
Παρακαλούμε να εξετάσετε την δυνατότητα μείωσης του αριθμού των μελών προ­κειμένου να καταστεί δυνατή η δημιουργία και άλλης Ο.Π. δεδομένου ότι υπερκαλύπτεται  το κριτήριο της ελάχιστης αξίας εμπορευθείσης παραγωγής των μήλων ακόμα και με τον αριθμό των 50 μελών.

Β. Κόρδα